Навлизане на електрическите велосипеди – възможности и изисквания

Последните бързи постижения в технологиите и мащаба са позволили появата
на достъпни електрически велосипеди с уникални предложения за стойността на мобилността.

Подкрепено с благоприятно законодателство, това предизвика драстично увеличение както на покупките, така и на използването им. Повече от 150 милиона електрически велосипеди са достигнали крайните потребители през последното десетилетие, а 31 милиона са продадени само през 2012 г. Лъвският дял от тези покупки се е състоял в Китай, който заема 93% от световния пазар през 2012 г., но навлизането на пазара се увеличава в световен мащаб. Европейските продажби нараснаха почти десетократно между 2007 г. и 2012 г., като Германия и Холандия бяха двата водещи пазара на електронни велосипеди.
Все пак глобалният пазар далеч не е наситен. Нарастващият интерес към ролята на велосипеда в западните системи за градски транспорт и нововъзникващата глобална средна класа превръщат западните градове в непрекъснато нарастващи пазари за електронни велосипеди. MacArthur et al. прогнозират, че глобалните годишни продажби на електрически велосипеди могат да достигнат 47,6 милиона до 2018 г. Процентът на навлизане на електрическите велосипеди вече представлява най-голямото и най-бързото навлизане на алтернатива на автомобилите с гориво в историята на моторизацията.

Ако подемът на използването на електрически велосипеди замени пътуванията с моторни превозни средства, могат да се материализират огромни потенциални ползи за обществото. Тези ползи произтичат от намаляване на задръстванията, намалено замърсяване на въздуха на местно ниво и по-малко отрицателно въздействие върху околната среда, както и подобрения на общественото здраве, породени от физическата активност. Следователно електрическите велосипеди и приемането им са изключително актуални за широк кръг изследователи и практици, както и за градоустройствата. Въпреки бързото развитие и огромния потенциал за постигане на обществени ползи, съществуват сравнително малко изследвания на водачите и бариерите пред разпространението на електрическите велосипеди, както и на ползите от тях.

Какво представлява електрическият велосипед?

Все още има известно объркване по отношение на това какво представлява електрическият велосипед, особено в контекста на ежедневната реч. От регулаторна перспектива нещата са малко по-опростени. В Европа Регламент 168/2013 на ЕС регламентира това, което се счита за дву- или триколесно превозно средство, проектирано да се движи по обществени пътища (мотопеди, мотоциклети и други подобни). Едно от изключенията са „велосипедите на педали, които са оборудвани с спомагателен електромотор с непрекъсната номинална мощност по-малка или равна на 250 W, при което мощността на двигателя е прекратена, когато колоездачът спира да върти педалите, и прогресивно намалява и накрая се прекъсва, преди скоростта на превозното средство да достигне 25 км / ч ”. Ако тези условия са изпълнени, превозното средство се счита за велосипед, от регулаторна гледна точка. В противен случай превозното средство се счита за мотопед или мотоциклет и следователно не може да се кара по европейски велосипедни пътеки и изисква шофьорска книжка и т.н. В други държави регулациите са различни. Например повечето електрически велосипеди в Китай ще бъдат класифицирани като мотоциклети в Европа (въпрос, който също влияе върху начина, по който трябва да се тълкуват прогнозите за продажби). Следващият текст се отнася главно до електрическите велосипеди, които съответстват на регламента на ЕС, понякога наричани педелек. По този начин, от този момент нататък в текста, това означава терминът e-bike.
Електрическият велосипед се състои от, повече или по-малко, обикновен велосипед с еднакво количество вариация. В допълнение, той съдържа някои компоненти, които го превръщат в електрически велосипед: детектор за движение на педала и / или детектор за сила на педала, контролер, батерия и електрически двигател. Двигателят обикновено е поставен или в една от главините на колелата, или в средното движение на велосипеда.

Какви нови възможности носи приемането?
Както вече бе споменато, има голям потенциал за обществото, ако електрическите велосипеди се приемат в голям мащаб. Предвижданите ползи включват намалени задръствания, намалено замърсяване на въздуха на местно ниво, намалено отрицателно въздействие върху глобалната околна среда, както и подобрения на общественото здраве, приписвани на физическата активност. Много от прогнозираните ползи обаче разчитат, че използването на електронни велосипеди замества шофирането на автомобили.

Много изследователи смятат, че електронните велосипеди имат потенциал да действат като заместител на използването на моторни превозни средства. Велосипедът като вид транспорт вече притежава някои от предимствата, които има една кола (в сравнение с обществения транспорт), като гъвкави възможности за маршрути, гъвкаво време за стартиране и транспорт от врата до врата. Добавянето на електрическа помощ добавя предимства, които противодействат на някои от проблемите, свързани с обикновените велосипеди. Основното предимство е, че електрическият велосипед може да поддържа скорост с по-малко усилия. Това има три важни ефекта, което позволява на електрическия велосипед да се конкурира с автомобила, където обикновеният не може да се справи.

Възможно ли е да пътувате по-надалече?

Електрическите велосипеди позволяват на хората да пътуват на по-дълги разстояния. Възможността за изминаване на по-дълги разстояния също отваря възможности за използване на велосипеда за други транспортни цели, в сравнение с обикновените велосипеди.

Възможно е да карате колело на повече трасета
Например, наклоните, хълмистият терен като цяло и насрещният вятър са потенциални възпиращи фактори за колоездене, които могат да бъдат преодолени от електрическата помощ. Високите температури, лошото качество на въздуха и валежите също могат да тласнат потребителите на обикновени велосипеди към електрическите велосипеди. Велосипедистите не се изпотяват толкова, тъй като усилията, които се упражняват, са по-малки, отколкото при обикновените велосипеди. По този начин, електрическите велосипеди дават възможност за по-удобно колоездене през цялата година и при всяко време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *